10.3.2019

Lauren Conrad: L.A. Candy


Lauren Conrad: L. A. Candy
suom. Tiina Julin
302 s. Readme.fi 2011


Vuosia, vuosia sitten törmäsin televisiossa sarjaan nimeltä The Hills. Sarja pyöri telkkarissa vielä pitkään sen loppumisen jälkeen uusintoina, ja muutamien jaksojen ajan sitä tuli myös katsottuakin. Sarjasta on parhaiten jäänyt mieleen Lauren ja Heidi, ja ihan tuon kyseisen tv-sarjan takia myös aikoinaan 13-vuotiaana tätä kirjaa joululahjaksi pyysin. Luin tämän siis ekaa kertaa monta vuotta sitten, ja muistelin pitäneeni tästä, joka olikin syy siihen, miksi valitsin sarjan seuraavan osan mukaan tämän vuoden hyllynlämmittäjään. Päätin kuitenkin virkistää muistiani ennen siihen seuraavaan osaan hyppäämistä lukemalla tämän uudestaan, ja voi jukra kuinka paljon aika onkaan päässyt kultaamaan muistoja.

L.A. Candy kertoo 19-vuotiaasta Janesta ja hänen parhaasta ystävästä Scarlettista, jotka ovat muuttaneet Los Angelesiin noin viikko sitten. Kämppiksinä asuvat tytöt kiertelevät vähän kaupunkia, bongailevat julkkiksia ja kalliita autoja, sekä kummastelevat kaikkea sitä ympärillä olevaa luksusta. Ei mene aikaakaan, kun tyttöjä tullaan pyytämään mukaan uuteen realitysarjaan, johon he tietysti lähtevät mukaan niin maineen kuin rahankin perässä. Tyttöjen elämää kuvataan aluksi vähän kyseenalaisilla sopimuksilla, ja hyvin äkkiä he huomaavat, ettei televisiossa välttämättä näytetä asioita oikealla tavalla. Kuka hyötyy kenestäkin, ja onko kaikki oikeasti sitä, mitä Jane ja Scarlett toivoo?

Jo ensimmäisiltä sivuilta saakka tunsin palan kurkussani, kun huomasin puhekielisyyden, henkilöiden ja naurettavien kliseiden ärsyttävän. Yleensä nautin sellaisesta ihanasta, hauskasta ja kevyestä kirjallisuudesta, mutta nyt luin muutaman vaivaisen luvun ja mietin hiljaa päässäni että en mä pysty tähän. Tietyissä määrin puhekielisyys on okei, mutta jos koko teksti on luokkaa "OMG!" niin saa minun puolesta olla.

Päähenkilö Jane on ensinnäkin raivostuttavan sinisilmäinen, mikä tuntuu minusta kummalliselta. En tiedä olenko itse oikeasti vaan liian kyyninen, mutta kyllä minä ainakin ihan uudessa kaupungissa uusien ihmisten ja bisnesten ympäröimänä kyseenalaistaisin erittäin monia asioita ja niin ihmisiä kuin heidän motiivejaan. Jane kuitenkin tuntuu luottavan ihmisiin vähän liian helposti, ja esimerkiksi hän sivuuttaa myös parhaan ystävänsä tiedostamat huolet ihan tuosta noin vaan, koska tuntuu itse tietävän paremmin mistä on kyse (spoiler alert: ei muuten tiedä). Mikään ei myöskään ärsytä niin paljon kuin se, että päähenkilöstä on pakko yrittää vääntää "täydellinen" - sellainen hupsu naapurintyttö, joka ei tunnu itse tiedostavan kuinka kaunis ja ihana hän on, ja hänelle vaan sattuu tapahtumaan kaikkea maagista. Jostain syystä lähes jokainen tuntuu olevan ihan hänen lumoissa, vaikkei hänessä oikeasti ole mitään mitään niin erikoista tai kiinnostavaa.

Ehkä suurin asia joka jäi vaivaamaan heti kirjoitustyylin jälkeen oli se, että voi luoja sentään kuinka tylsä kirja tämä oli. Alusta alkaen oli selvää, että joku julkisuuden tuoma "skandaali" sieltä varmasti on tulossa, mutta suurimmaksi osaksi tämä oli vaan huonosti kirjoitettua turhaa lätinää ilman sen kummoisempaa juonta. Mitään ei oikeastaan tapahtunut, jäin kaipaamaan sitä kunnon draamaa ja persoonallisia hahmoja, joita yleensä tosi-tv tarjoilee.

Janen paras ystävä Scarlett oli ehkä ainoa siedettävä asia ja henkilö koko kirjassa, ja ihan hänen vuoksi harkitsen lukevani myös sen seuraavan osan. Toisaalta olisi ihan mielenkiintoista selvittää, onko seuraavat osat yhtä väkisin väännettyjä kuin tämä, mutta toisaalta taas voisin ihan hyvin heittää koko trilogialla vesilintua eikä jäisi edes harmittamaan.

2 kommenttia:

  1. En kestä :DD siis mä rakastin tätä sarjaa ja luin kaikki suomennetut kolme osaa. :DD Muistan kuinka upposin tähän maailmaan.. Haha, ei pidä lukea näitä ikinä uudestaan etten pilaa tätä muistoa itseltäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, joo ei ehkä kannata lukea uudestaan jos vähänkin pelottaa ettei enää iske! :D Mulla ei onneksi ollut tähän sarjaan mitään tunnesidettä, jos tää olis aiemmin ollut mun lempparikirja niin kyllä harmittaisi. :DD

      Poista