5.11.2018

Cecelia Ahern: Täydellinen

"Celestine North elää maailmassa, jossa vaalitaan täydellisyyttä. Oli aika, jolloin hän itsekin sai nauttia täydellisille ihmisille lankeavista eduista. Sitten häneen lyötiin viallisen leima.

Tuomari Crevan on julistanut Celestinen yhteisön suurimmaksi uhaksi, ja nyt Celestine elää maan alla. Hänellä on yksi luotettu: salaperäinen mutta vetovoimainen Carrick. Ja hänellä on yksi valtti: tieto, joka voi romauttaa koko epäoikeudenmukaisen järjestelmän. Kun tuomari Crevan saa yliotteen, Celestinen täytyy tehdä päätös. Pelastaako hän itsensä vai kaikki vialliset?"

Teos: Täydellinen
Sarja: Viallinen, #2
Alkuperäinen nimi: Perfect
Kirjailija: Cecelia Ahern

Suomentaja: Sirpa Parviainen
Sivumäärä: 421
Kustantaja: Gummerus

Arvostelukappale

"Kaikkia, jotka avustavat tai suojelevat Celestine Northia, tullaan rankaisemaan ankarasti."

Celestinen pappa omistaa satoja eekkereitä maata, ja Celestine on päässyt pakenemaan Kiltaa pappansa mansikkatilalle. Celestine täyttää vuosia - hänen pitäisi olla juhlimassa perheensä ja ystäviensä kanssa - nauramassa, nauttimassa ja tanssimassa. Todellisuudessa Celestine on karkumatkalla suunnittelemassa seuraavaa liikettään. 

Ennen kuin Celestine tai kukaan muu tilalla ehtii reagoida, on Killan pillinkantajat tulleet jälleen kerran etsimään häntä. Ja tällä kertaa he tietävät löytävänsä hänet. 

"Hän tietää että olen täällä. Olen hiiri, joka on jäänyt loukkuun." 

Pidin sarjan ensimmäisestä osasta yllättävän paljon, ja lähdin lukemaan tätä toista (ja viimeistä) osaa innolla lähes heti. Minun mieltä lämmittää se, ettei tämä ole trilogia. Ensimmäinen osa oli mainio pohja tuleville tapahtumille ja loppuhuipennukselle. Täydellinen tuntui välillä hieman hätäiseltä, enkä meinannut oikein pysyä kärryllä että mitä tapahtuu ja milloin. Juonenkäänteitä sekä toimintaa, ja vauhtiin päästyä kirja on vaikea laskea käsistään. 

Mainitsin jo aiemmin kuinka paljon samaa Nälkäpelin Katnissilla ja Celestinellä on, ja minua hieman tympii ottaa se vertaus taas esiin - mutta tässä osassa se mielestäni korostui vielä enemmän. Ei tämä missään nimessä ole kopio Nälkäpelistä, molemmista vaan löytyy se hurjan rohkea ja vahva nuori nainen joka taistelee yksin yhteiskuntaa vastaan ja "voittaa" pian myös kansan puolelleen. Vallankumous - täältä tullaan! 

Tätä vertausta ei ollut tarkoitettu negatiiviseksi asiaksi, sillä onko mitään parempaa kuin se, että näiden ya-dystopioiden hurjat päähenkilöt ovat nimenomaan nuoria naisia, jotka kaikista epäilyksistä huolimatta seuraavat omia unelmia ja haaveita läpi harmaan kiven? Kyllä minä ainakin koen sen inspiroivana asiana, ja sen vuoksi pienet samankaltaisuudet muihin sarjoihin ei oikeasti haittaa pätkääkään.

"Ihmiset pelkäävät nykyään niin paljon virheitä, että kukaan ei enää toimi vaistonsa varassa. Sinä olet harvinaisuus."

Celestinen ja Carrickin välit lähentyy huimaa vauhtia, ja minua lukijana se ei yllättänyt ollenkaan. Carrickin tarinaa avattiin lisää ja minä tykästyin häneen hahmona vielä enemmän. Aiemmin minulla oli Carrickista vaan se kuva, että hän on komea poika lasin toisella puolella, mutta hänen hahmo sai vihdoin kaipaamaansa syvyyttä. Parasta hänessä oli ehkä kuitenkin se, että hän oikeasti oli hyvä tyyppi. Monesti nämä kirjojen nuoret pojat on kuvattu vähän ylimielisinä kusipäinä (anteeksi), mutta Carrickista en moista huomannut. 

Celestine itse kasvaa kirjan aikana huimasti, ehkä johtuen siitä että hän vihdoin uskaltaa tehdä niitä virheitä. Hän jatkaa osittain jo ensimmäisessä osassa tutuksi tullutta sinisilmäisyyttä, jonka vuoksi kaikki ei ehkä mene kerralla niin putkeen kuin olisi mahdollista mennä. 

Kaiken kaikkiaan yhdessä Viallinen ja Täydellinen on hyvä, napakka paketti ya-dystopiaa, joka on viihdyttävää ja yllättävää, mutta pistää myös ajattelemaan. Sarjan sanoma on tärkeä ja se on hyvä muistaa: virheistä oppii. 

"On olemassa se ihminen, joka sinun omasta mielestäsi pitäisi olla, ja sitten on se ihminen, joka todellisuudessa olet. En ole varma, kuka minun pitäisi olla, mutta tiedän nyt kuka minä olen."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti