12.9.2018

Insatiable: 1. tuotantokausi (2018)

traileri / 1. kausi / 12 jaksoa / 50 min / v. 2018 / netflix

Mun oli pakko katsoa tämä sarja heti julkaisupäivänä. En muista nähneeni ikinä niin suurta kohua ja raivoa minkään sarjan ympärillä mitä Insatiablen traileri aiheutti. Ihmiset lyttäsivät tämän sarjan ennen kuin kukaan oli edes katsonut sitä. Suurimmaksi puheenaiheeksi nousi fat/body-shaming.

Tämä tiedetään Insatiablesta trailerin ja ennakkotietojen perusteella: päähenkilö on ylipainoinen ja koulukiusattu tyttö, joka laihtuu, osallistuu kauneuskilpailuihin ja haluaa kostaa kaikille.

En siis ihmettele yhtään miksi ihmiset olivat niin vihaisia. Olin itse kans hieman tuohtunut asiasta, ja mietiskelin että miten ja miksi tämän tekeminen on jonkun mielestä ollut hyvä idea. Onhan se rehellisesti sanottuna ihan perseestä jos nuorille näytetään sitä kuvaa että sun täytyy laihtua tai näyttää joltain muulta ollakseen jotain tai ollakseen "parempi".

Ensimmäisen jakson katsottuani olin ehkä aikaisempia tuntemuksia asteen tuohtuneempi, enkä millään meinannut ymmärtää koko sarjan pointtia. Jatkoin katsomista ja hyvin nopeasti huomasin naurahtelevani ääneen ja hetkeä myöhemmin tajusin katsoneeni koko kauden yhdeltä istumalta.

No entä se fat-shaming? Mun mielestä tämä ei ollut sitä. Eikä päähenkilö Pattyn koko ollut missään vaiheessa pääpointtina. Moni tuntui takertuvan siihen, että Patty laihduttaa voidakseen kostaa kiusaajilleen, vaikka todellisuudessa hän laihtuu onnettomuuden seurauksena vasten tahtoaan. 12 jakson aikana ehtii tapahtua vaikka mitä sekopäistä, joka näyttää sarjan taipuvan täysin satiirin puolelle. Sarja naureskelee oikeastaan vähän kaikelle, ja se luultavasti on monelle ihmiselle myös ongelma. Minulle taas ei.

Mä itse olen aina käyttänyt huumoria apuna ja pakokeinona kaikesta siitä paskasta mitä on joutunut kokemaan. Ehkä siitä syystä (tai no aina on ollut) mun huumorintaju on jotenkin kieroutunut ja no, musta. Vitsailu on auttanut mua monessa tilanteessa, ja se on saanut ymmärtämään sen ettei kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti, ja on ihan okei osata nauraa itselleen. (Tämä taas ei tarkoita sitä että pitäisin toisille ihmiselle ilkeästi naureskelua hyväksyttävänä.)

Sarjassa on paljon hyviä hahmoja joiden tarinoita olisin mielelläni kuullut vielä lisää. Päähenkilö Patty on suurimman osan ajasta ihan hiton ärsyttävä. Patty tekee erittäin huonoja valintoja, ja ymmärtää sen katsellessa auton peräkontissa makaavaa ruumista ennen kuin työntää auton kohti jorpakkoa.

Näyttelijävalinnat toimii, oli kiva nähdä Debby Ryan vihdoin roolissa joka ei ole Disneyn, ja Bob Armstrongia (Pattyn "valmentaja") näyttelevä Dallas Roberts oli ihan huikea. Roberts ei ole mulle entuudestaan tuttu nimi, vaikka on näköjään näytellyt niin The Walking Deadissa kuin monessa rikossarjassa, mutta hän onnistui Bobin värikkäässä roolissa hyvin!

Mietin pitkään tämän postauksen kirjoittamista ja sitä, kehtaanko edes myöntää pitäneeni tästä sarjasta. Tunnistan täysin sarjan ongelmat, mutta ymmärrän myös sen että tämä on tarkoitettu hauskaksi, mustaksi, satiiriseksi viihteeksi. Huolimatta kaikista niistä seikoista mitkä osa näkee ongelmallisena, Insatiable käsittelee paljon vakavia aiheita ja on paljon muuta mitä traileri mahdollisesti antaa ymmärtää. Haluaisin ehdottomasti nähdä myös toisen tuotantokauden, ja on hyvin mahdollista ettei toinen tuotantokausi koskaan ilmesty. Tosin mikä Netflixin sarja (tai kenen tahansa tuottama sarja) on tullut näin suuren ihmismäärän tietoisuuteen jo ennen julkaisua? Markkinointikikka ihmisten vihan kautta? Pelkästään sarjan traileria on katsottu yli 5 miljoonaa kertaa, eikä puoletkaan Netflixin trailereista tai videopätkistä pääse lähellekään kyseistä lukua.

13.9. EDIT: Netflix ilmoitti juuri että toinen tuotantokausi ilmestyy vuonna 2019.

The End of The F***ing World ja Santa Clarita Diet -faneille ehdoton suositus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti