24.9.2018

Christopher Sandford: Kurt Cobain

"Ylittämätön Kurt Cobain -elämäkerta porautuu sukupolvensa äänitorveksi nostetun rocktähden huumehuuruiseen, neuroottiseen todellisuuteen. Kirja piirtää anteeksipyytelemättömän kuvan ongelmanuoren matkasta sukupolvensa suurimmaksi tähdeksi ja upporikkaaksi grunge-pionääriksi, jonka avioliitolla Courtney Loven kanssa sensaatiolehdistö mässäili ja joka lopulta kuoli oman kätensä kautta toivonsa menettäneenä narkomaanina.

Teos ei sorru sensaatiohakuisuuteen sokeeraavia ja dramaattisia tapahtumiakaan käsitellessään. Siksi se onnistuu näyttämään 'myöhempien aikojen John Lennonin' kaikessa inhimillisessä ristiriitaisuudessaan."

Teos: Kurt Cobain
Alkuperäinen nimi: Kurt Cobain 
Kirjailija: Christopher Sandford

Suomentaja: J. Pekka Mäkelä
Sivumäärä: 334
Kustantaja: Like
Mistä: oma kirjahylly


Tasan 27 vuotta sitten Nirvana julkaisi toisen studioalbuminsa Nevermindin. Levy pitää sisällään monia hittejä (kuten Smells Like Teen Spirit ja Come as You Are) ja on yksi arvostetuimmista rock-albumeista kautta aikojen. Nevermind on Nirvanan levyistä oma lempparini, vaikka uudempaa ja raskaampaa In Uteroa (1993) on ehkä Heart-Shaped Boxin ansiosta tullut kuunneltua aikoinaan enemmän. 

"Kultareunaisine singlevyöryineen, Cobainin kitaran moukariniskuineen ja ennen kaikkea julkaisunsa loistavine ajatuksineen Nevermind oli muutakin kuin 'vain levy'."

Pitäisin itseäni nykyäänkin jonkin sortin Nirvana-fanina, vaikka sen kuuntelu on jäänyt huomattavasti vähemmälle viimeisten parin vuoden aikana. Kurt Cobain on aina ollut mielenkiintoinen persoona, ja odotin innolla tämän kirjan lukemista. Innostus lopahti kuitenkin hyvin äkkiä, kun ensimmäisen luvun ensimmäisessä kappaleessa mainitaan kuinka Cobain "lennätti haulikolla aivonsa pellolle". 

Alku lähti siis erittäin vaikeasti käyntiin ja tunsin itseni järkyttyneeksi sekä vihaiseksi. En tietenkään odottanut kirjan olevan fanityttöilyä tai Kurtin nostamista erityisemmin millekään jalustalle, mutten todellakaan odottanut sen olevan näin vihamielinen ja epäkunnioittava. Ajattelin ensin olevani liian herkkänahkainen Kurt-fani, joka ei kestä kuulla totuutta, mutta lueskellessani muiden mielipiteitä Goodreadsin puolelta huomasin etten todellakaan ole yksin tuntemuksieni kanssa. 

Loppua kohti kirja kuitenkin paranee ja näyttää pienen vilauksen myös "herkästä" Kurtista. Siitä Kurtista jonka elämä on ollut lapsesta saakka rankkaa, siitä Kurtista joka tuli niin kuuluisaksi ettei voinut enää elää rauhassa, sekä siitä Kurtista joka oli uupunut ja hukassa. Kurtin traaginen tarina saa surulliseksi ja laittaa miettimään asioita.

"Palatessaan Seattleen sinä keväänä Cobain oli saavuttanut tavoitteensa tienata elantonsa kajoamatta periaatteisiinsa. Äidilleen hän kertoi päässeensä niin pitkälle kuin kykeni, tiensä päähän, ilman mitään mihin jatkaa."

Minusta on myös erittäin ikävää että Kurtista puhutaan vaan toivonsa menettäneenä narkomaanina tai
ihan vaan narkomaanina. Ihan kuin huumeongelmien kanssa kamppaileva ei olisi enää ihminen, ja ainut asia mikä hänet määrittelee on se, mitä kamaa hän vetää ja kuinka paljon.

Kirja kertoo myös musiikkibisneksestä Nirvanan ympärillä ja siitä missä tunnelmissa osa biiseistä on syntynyt. Tarpeettoman paljon namedroppailua, vähempikin olisi riittänyt, nyt oli ainoastaan vaikea pysyä kärryillä kuka on kuka. Kirjan lopussa on 14-sivuinen hakemisto täynnä nimiä, ehkä sekin kertoo jo tarpeeksi. Lopusta löytyy myös aikajana Kurtin elämästä, diskografia sekä liite nimeltä "Nirvana Suomessa". 

Vaikka kaikki kirjan asiat ja Kurtin teot olisi täysin totista totta, olisin silti samaa mieltä. Mielestäni elämäkerran pitäisi kertoa uskottavasti henkilön elämästä, eikä mässäillä kuulopuheilla. On hyvin vaikea luoda yhtään mitään mielipidettä tästä kirjasta kun oikeastaan mihinkään ei voi luottaa. Christopher Sandford on haastatellut kirjaa varten Kurtin perhettä, ystäviä, entisiä rakastettuja ja kollegoita, joista onneksi osa on sanonut hänestä jotain hyvää. Mutta kenen sanaan voi luottaa, mikä oikeasti on totta, ja moniko heistä vääristelee, liioittelee tai keksii asioita maineen, rahan, kateuden tai katkeruuden nimissä? 

"Ihmisenä Kurt saattoi olla vetäytyvä ja passiivinen, mutta muusikkona hän oli määrätietoinen, selväpäinen ja hallitseva. Mitä hän halusi, sen hän sai, eikä mitään tapahtunut ilman hänen lupaansa."2 kommenttia:

  1. miekin luin tämän ja järkytyin tuosta kirjoitustavasta. ei tulisi kuuloonkaan sanoa kenenkään 'ampuneen aivonsa pellolle', olipa se totta tahi ei.

    VastaaPoista