8.8.2018

Bob McCabe: Harry Potter - Legenda

"Se, jolla on voima kukistaa pimeyden lordi, lähestyy... ja pimeyden lordi merkitsee hänet vertaisekseen, mutta hänellä on voimia, joita pimeyden lordi ei tunne... sillä kumpikaan ei voi elää, jos toinen on hengissä...

Harry Potter - Legenda on ainutlaatuinen katsaus elokuvahistorian suosituimpiin kuuluvaan elokuvasarjaan ja Harry Potterin maailmaan."

Teos: Harry Potter - Legenda
Alkuperäinen nimi: Harry Potter - Page to Screen
Kirjailija: Bob McCabe

Suomentaja: Irma Rissanen
Sivumäärä: 531
Kustantaja: Readme.fi
Mistä: oma kirjahylly


Sain Legendan lahjaksi heti samana vuonna kun se ilmestyi, onkos siitä nyt jo viisi vuotta, ja sain sen luetuksi vasta nyt. Tämä kirja on kooltaan niin massiivinen, ettei suoraan sanottuna koskaan ole tehnyt mieli alkaa lukemaan sitä. Se on painava, hyvin epäkäytännöllinen ja ritisee, venyy ja paukkuu sivuja käännellessä. Se on kuitenkin vaikuttava. Jo pelkästään kirjan koon puolesta tietää että sisällön on pakko olla kultaa, ja tämän lukemiseen saa kyllä tuhlattua aikaa ihan kiitettävästi. Sitä haluaa lukea ja katsoa tarkkaan, muistella elokuvien kohtauksia ja fiiliksiä, ja ehkä jopa oppia jotain uutta.

Vastaavia kirjoja on mm. Jody Revensonin Harry Potter -oppaat, jotka ovat hyviä, ja katselen niitä hyllyssäni oikein mielellään. Ne lukeneena Legenda ei hirveästi tuonut mitään uutta tietoa elokuvien tekemisestä, mutta tässä oli haastateltu näyttelijöitä, ja oli kiva lueskella myös heidän ajatuksiaan ja näkemyksiään elokuvien kuvaamisesta ja rooleista. 

Vaikka kirja on kooltaan kömpelö, ja osa sivuista on laidasta laitaan täynnä pientä tekstiä, olen iloinen että sivut ovat näin isot. Ja ymmärrän miksi ne on. Kirjassa on todella paljon kuvia, kuvat ja taide pääsee oikeuksiinsa hieman kiiltävällä paperilla. Jos tämä määrä kuvia olisi tungettu pienemmille sivuille, ei se olisi luultavasti toiminut ollenkaan ja moni pieni yksityiskohta olisi voinut jäädä huomaamatta. 

Legenda on niin kattava paketti Harry Potterin maailmasta, että jos pitäisi valita vaan yksi HP -opus itse kirjasarjan lisäksi, valitsisin ehdottomasti tämän. 

Richard Harris (Dumbledore) kertoi nauttineensa elokuvatuotannon ilmapiiristä, ja erityisen vaikutuksen häneen oli tehnyt ensitapaaminen Rupert Grintin kanssa: 

"Chris  Columbus kutsui minut studiolle tapaamaan lapsinäyttelijöitä. Luimme repliikkejämme ääneen. Kun lopetin oman osuuteni, Ron Weasleya esittävä pieni poika kääntyi minuun päin ja totesi: 'Herra Harris, sehän meni oikein hyvin. Luulenpa, että tulette pärjäämään tässä roolissa vallan mainiosti!' Juuri tuollaisista seikoista tämän elokuvan tekemisen lumo syntyi."


2 kommenttia:

  1. Mullakin on tää kirja ja sain tämän kans lahjaks just sillon ku tää ilmesty ja luin sen heti! Siitä on kuitenkin jo niin kauan aikaa, kun tän luin, että voisinkin alottaa tän lukemisen nyt uusiks :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä mielenkiintoinen! Tän lukemisen jälkeen teki kyllä niin mieli katsoa ne leffat uudestaan ja oikein tarkkailla kaikkia yksityiskohtia joiden luomisesta tässä kirjassa kerrottiin! :D

      Poista