23.7.2018

R. J. Palacio: Auggie & minä - kolme Ihme-tarinaa

"Ihme kertoi Auggie Pullmanin elämästä: epätavallisten kasvojen taakse kätkeytyvän tavallisen pojan tarinan kouluvuodesta, joka muutti hänen omansa ja ystäviensä maailmankuvan.

Auggie ja minä ei ole jatkoa Palacion esikoisteokselle vaan sen kertomukset ovat ajallisesti rinnakkaisia Ihmeen kanssa. Omalla äänellään tarinan kertovat Auggien kiusaaja Julian, vanhin ystävä Christopher sekä luokkakaveri Charlotte. Auggie itse on vain sivuhenkilö tarinoissa, jotka herättävät ajatuksia, yllättävät, lämmittävät, särkevät sydäntä ja raivostuttavatkin - kirja on lahja kaikille Ihmeen lukijoille."


Teos: Auggie & minä - kolme Ihme-tarinaa 
Sarja: Wonder, #1.5, #1.6, #1.7 
Alkuperäinen nimi: Auggie & Me - Three Wonder Stories
Kirjailija: R. J. Palacio

Suomentaja: Inka Parpola
Sivumäärä: 334
Kustantaja: WSOY
Mistä: kirjasto


Minähän rakastin Ihmettä enemmän kuin jäätelöä tai Lidlin sipsejä, ja kirjaimellisesti kieriskelin kyynelissäni sen loputtua. Ihme on ehdottomasti yksi mun lempikirjoista, ja tulen aina kantamaan sitä mukanani. Ihme kosketti, ihastutti ja omalla tavallaan kauhistutti. En edes tiedä miksi, mutta kuvittelin tämän olevan yhtä ihana ja rikas lukukokemus, eikä se hitto vie sitä ollut.

Vaikka odotin kirjalta paljon enemmän kuin olisi pitänyt, en suinkaan kuvitellut nostavani sitä yhtä korkealle kuin Ihmettä. Niin kuin Palacio itsekin on sanonut, tämä ei ole jatkoa Ihmeelle tai Auggien tarinalle (kiitos siitä). Jo siitä olisi voinut päätellä ettei tämä tule olemaan yhtä vaikuttava ja ihmeellinen. Ihmeessä tuli tutuksi monta sivuhenkilöä jotka nähtiin Auggien silmin, ja sen vuoksi oli virkistävää päästä lukemaan heistä, heidän ongelmistaan ja elämistään tarkemmin. Kuitenkin kaikki kolme tarinaa meinasi käydä tylsiksi, eikä niiden hahmot ollut niin kiinnostavia kuin olisin toivonut. 

Kirjassa ensimmäiseksi ääneen pääsee kiusaajana tunnettu Julian, ja koulussa tapahtuneet asiat näytetään hänen näkökulmasta. Julian myös oppii tuntemaan tarinan nimensä takaa, ja ymmärtää käyttäytyneensä väärin. Tokana äänessä on Auggien vanhin ystävä, Christopher, joka kertoo miksi heidän tiensä erosivat, ja kuinka kiehtova avaruus oikeasti on. Viimeisenä vuorossa on Charlotte, tarinassa Shingaling päästään mukaan tyttöporukkaan sekä koulun ruokalaan, missä sattuu ja tapahtuu yhtä sun toista. 

Pisteytin tämän kirjan Goodreadsissa kahdella tähdellä, pyöristäen sitä kahteen ja puoleen, koska tämä oli ihan hyvä. Se oli helppoa luettavaa, joka ei kuitenkaan suuremmin herättänyt mitään tunteita, ja olisin pärjännyt mainiosti ilman tätätkin. Klassinen "ei tää johdu susta, vaan musta" -tapaus, jossa olin liian kiinni lempikirjassani enkä osannut upota tähän yhtä vilpittömästi. 

Kirjan kansikuva: WSOY 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti