4. kesäkuuta 2018

Sarah Crossan: Yksi

"Grace ja Tippi eivät siedä sitä, että heitä tuijotetaan, mutta he ovat tottuneet siihen. He ovat siamilaiset kaksoset, yhtä kaikin mahdollisin tavoin. Enemmän kuin mitään muuta siskokset toivovat, että heidät nähtäisiin yksitellen, kumpikin vuorollaan, kahtena erillisenä ihmisenä, kuten muutkin. He haluavat oikeita, omia ystäviä. Entä rakkaus?

Mutta tyttöjä odottaa raastava valinta. On tehtävä päätös, joka voi muuttaa heidän elämänsä peruuttamattomasti."

Teos: Yksi
Alkuperäinen nimi: One
Kirjailija: Sarah Crossan

Suomentaja: Kaisa Kattelus
Sivumäärä: 439
Kustantaja: Kustantamo S&S
Mistä: kirjasto


"Voi apua" oli ensimmäinen reaktio kun suljin kirjan kannet kädet täristen. Pitkästä aikaa joku kirja meni oikeasti niin syvälle tunteisiin, että nyyhkytin kuin pieni porsas. Yksi on ihan älyttömän koskettava, jättää lukijaan pysyvän jäljen - en tule ikinä, ikinä unohtamaan tätä. Enkä halua unohtaa.

Minä hätkähdän ja katson häntä.
       "Mitä?" hän kysyy.
       "Unohditko että olen tässä?"
 
Hän nauraa
       ja minä käännän katseeni
koska
kyllä,
itse asiassa,
 
hetkeksi
       olin unohtanut
       hänet.

Grace ja Tippi on siamilaiset kaksoset, jotka lähtevät ensimmäistä kertaa kouluun opiskeltuaan koko ikänsä kotikoulussa. He eivät usko saavansa ystäviä, mutta toisin käy, kun tyttöjen oppaaksi määrätty Yasmeen osoittautuu ystävänsä Jonin kanssa mainioiksi tyypeiksi.

Kirja käsittelee paljon vaikeita asioita, kuten vanhemman työttömyyttä ja alkoholismia, huonoa rahatilannetta, aikuistumista, rakkautta, parisuhdeongelmia, vaikeita päätöksiä - koko elämää koskevia päätöksiä, menetystä ja kuolemaa.

Säeromaanin muotoon kirjoitettu teos on omalla tavallaan ihan älyttömän kaunis. Pidin kirjoitustyylistä tosi paljon, se oli raikasta ja helppoa, nopeaa luettavaa vaikka aihe rankka olikin. Jälleen yksi kirja joka täytyy lukea ja kokea itse. Ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista kirjoista, ei epäilystäkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti