21.6.2018

MINIARVIOITA | osa neljä

Teos: Paper Girls, vol. 1
Sarja: Paper Girls #1
Kirjailija: Brian K. Vaughan
Kuvitus: Cliff Chiang, Matthew Wilson
Sivumäärä: 144
Kustantaja: Image Comics 
Mistä: kirjasto

"In the early hours after Halloween of 1988, four 12-year-old newspaper delivery girls uncover the most important story of all time. Suburban drama and otherwordly mysteries collide in this smash-hit series about nostalgia, first jobs, and the last days of childhood."

Vaughanin Saga iski ja ihan kunnolla, joten oli pakko laittaa lukuun myös Paper Girls. Mielenkiintoinen ja erikoinen scifipläjäys. Pidin kuvitustyylistä ja siitä miten värejä on käytetty. Viihdyin, ja pidin, mutta kyseinen sarja ei koukuttanut samalla tavalla kuin Saga. Sarjan toinen osa on luettuna (ja pidin kyllä), mutta saa nähdä tuleeko seuraaviin osiin tartuttua ollenkaan. 

          


Teos: Ilopangon vankilan naiset
Kirjailija: Maija Salmi 
Kuvitus: Meeri Koutaniemi
Sivumäärä: 162
Kustantaja: Like 
Mistä: kirjasto

”Erityinen helvetti naisille” - näin entiset vangit kuvaavat El Salvadorissa sijaitsevaa Ilopangon naisvankilaa. Vankila on mitoitettu noin 200 vangille, mutta tällä hetkellä siellä kärsii rangaistustaan lähes 2000 naista. Ylikansoitettu vankila on ollut ihmisoikeusjärjestöjen mustalla listalla jo kauan eikä sitä turhaan kutsuta yhdeksi maailman pahimmista naisvankiloista.

Ilopangossa vangit elävät epäinhimillisissä oloissa: ruoka on usein pilaantunutta ja hygieniaolosuhteet puutteelliset. Vapauduttuaan vangit kantavat vankilassa olleen naisen stigmaa loppuelämänsä ja joutuvat usein perheidensä hylkäämiksi. Se on monelle vankilaakin pahempi rangaistus.

Ainutlaatuinen teos kuvaa paitsi naisten arkea vankilassa ja sen jälkeen, myös El Salvadorin naisten asemaa patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Samalla se on kertomus elämästä äärimmäisessä köyhyydessä jengisotien repimässä El Salvadorissa."


Ilopangon vankilan naiset oli kyllä kerta kaikkiaan avartava ja vaikuttava teos. Oli järkyttävää lukea millaisissa oloissa ihmiset joutuvat elämään. Vaikka kyse onkin vangeista, ihmisistä jotka ovat tehneet kamalia tekoja ja virheitä, he ovat silti ihmisiä. Tuntuu kamalalta ajatella jos itse joutuisi vastaavaan vankilaan - miten ihmeessä sitä selviäisi? Ja tämä abortti/keskenmeno -homma on ihan pöyristyttävää. Joku on todella pahasti pielessä, jos vasta lapsensa menettänyttä äitiä syytetään harkitusta murhasta. Kamalaa, ei mulla muuta. 

          


Teos: Hyvän sään aikana 
Kirjailija: Hanna Nikkanen & työryhmä
Sivumäärä: 320
Kustantaja: Into
Mistä: kirjasto

"Tämä vuosisata tullaan muistamaan globaalin ympäristökriisin käännekohtana. Miten ilmaston lämpeneminen iskee Suomeen? Miten valmistaudumme tulevaan?

Toimittaja ja vierailijaprofessori Hanna Nikkanen kokosi Tampereen yliopiston opiskelijoista 21 hengen työryhmän, joka piirsi kokonaiskuvan aikamme merkittävimmästä murroksesta. Nikkanen on aiemmin palkittu tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja Bonnierin suurella journalistipalkinnolla."


Kamala, pelottava, vaikuttava: ilmatonmuutos. Hyvän sään aikana on tärkeä teos, joka jokaisen olisi hyvä lukea. Se kertoo faktat niitä kiertelemättä, ja näyttää paljon sellaista mitä ei heti tule edes ajatelleeksi. Ilmastonmuutoksesta mulle on aina ensin tullut mieleen hukkuvat, surulliset jääkarhut (ou nou!), ja vaikka aina on tiedostanut sen olevan muutakin, nyt sen viimeistään oikeasti tietää. 


          


Teos: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa
Alkuperäinen nimi: Weird Things 
Customers Say in Bookshops
Kirjailija: Jen Campbell
Suomentaja: Aino Partanen
Kuvitus: The Brothers McLeod
Sivumäärä: 114
Kustantaja: Nemo
Mistä: kirjasto

"Englantilainen runoilija-novellisti Jen Campbell on kerännyt kirjakauppiaiden hauskoja kertomuksia asiakkaiden erikoisista kysymyksistä ja koonnut niistä parhaat kirjaksi. Eri puolilta maailmaa koottujen juttujen lisäksi kirjassa on omat lukunsa Ripping Yarns ja The Edinburgh Bookshop -liikkeistä, joissa kirjailija on itse työskennellyt. Kaikki sai alkunsa lontoolaisen Campbellin Weird Things Customers Say in Bookshops -blogista, jossa hän alkoi vuonna 2009 julkaista kirjakaupassa kuulemiaan kummallisia kysymyksiä." 

Tämän luettua ei voi todeta kuin sen, että kylläpäs ihmiset kysyy kummallisia kysymyksiä. Kirjastossa hetken työskennellessä ei tullut vastaan hassuja kysymyksiä, ja olisi kiva kuulla suomalaisten kirjakauppojen kokemus tästä. Hauska, nopeasti luettava kirja täynnä erikoisia kysymyksiä ja tilanteita. 


          


Teos: Tästä alkaa elämä
Alkuperäinen nimi: Very Good Lives
Kirjailija: J. K. Rowling
Suomentaja: Lotta Sonninen
Kuvitus: Joel Holland
Sivumäärä: 73
Kustantaja: Otava 
Mistä: kirjasto

"J. K. Rowling pyydettiin Harvardin yliopistoon pitämään puhe valmistuvalle luokalle. Hän päätti puhua itselleen tärkeästä aiheesta: epäonnistumisesta ja mielikuvituksen voimasta. Rowlingin puhe on inspiroinut ihmisiä pohtimaan, mitä on "hyvä elämä". Puhe toimii sekä lohduttajana että kehotuksena tarttua toimeen. Kun on valmis ottamaan riskejä ja epäonnistumaan sekä valjastamaan mielikuvituksen voiman, voi elää vähemmän varuillaan ja siten pysyä avoinna elämän tarjoamille mahdollisuuksille."

Ei tarvitse kuin mainita Rowling, ja minä hypin pitkin seiniä. Tästä alkaa elämä on puhe, joka inspiroi... tai sitten ei. En saanut tästä oikein mitään irti. Nopeasti luettava, ihan hauska, kivasti kuvitettu miniopus elämästä. Jostain syystä olen arvioinut tämän Goodreadsissa neljällä tähdellä, en tiedä miksi, kaipa se silloin tuntui hyvältä ajatukselta. Tää vois olla kyllä kiva lisä lahjaan valmistuvalle!


          


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti