13.4.2018

MINIARVIOITA | osa kolme

Teos: Iltasatuja kapinallisille tytöille
Alkuperäinen nimi: Good Night 
Stories for Rebel Girls
Kirjailija: Elena Favilli & Francesca Cavallo
Suomentaja: Maija Kauhanen
Sivumäärä: 212
Kustantaja: Kustantamo S&S
Mistä: kirjasto

"Tavanomaisten prinsessasatujen sijasta tässä ainutlaatuisessa iltasatukirjassa tutustutaan sataan todelliseen tyttöön ja naiseen, jotka ovat muuttaneet maailmaa tai oman elämänsä. He ovat eläneet kauan sitten tai he elävät nyt: he ovat hallitsijoita, merirosvoja, taiteilijoita, urheilijoita, astronautteja, tieteilijöitä, tai ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tehneet jonkin pelottoman valinnan. Upean kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajanaista eri puolilta maailmaa. Iltasatuja kapinallisille tytöille on kirja kaikille lapsille, joiden toivot kasvavan itsenäisiksi ja toisia kunnioittaviksi ihmisiksi." 

Olihan tämä hyvä, ja ennen kaikkea mielenkiintoinen. Kirjassa oli moni henkilö mulle entuudestaan ihan tuntemattomia, joten hieman piti lähteä lukemisen jälkeen googlailemaan. Yhtä henkilöä kohden on annettu aukeama tilaa, josta puolet vie kuva jättäen tekstille tilaa hitusen päälle 20 riviä. Siihen ei kovin hirveästi saa asiaa ängettyä, mutta kuitenkin kaiken tärkeän: kenestä on kyse, ja mitä hän on tehnyt. 

"Kukaan muu ei päätä, mitä voin ja mitä en voi tehdä." - Amna Al Haddad, s. 15


    Teos: 101 Very Finnish Problems
Kirjailija: Joel Willans
Sivumäärä: 214
Kustantaja: Gummerus
Mistä: kirjasto

"Everything you need to know to survive life in Finland. 101 Very Finnish Problems provides you with priceless insights into the everyday trials and tribulations of life in super Suomi. After reading this book, you'll be far better equipped to deal with all that Finland can throw at you, from sauna spankings to drunken Santas."

Siis minähän en oikeastaan edes ole tämän kirjan kohderyhmää, kun koko pienen elämäni olen täällä Suomessa asustellut, mutta silti oli pakko lukaista tämä läpi! Olen kuunnellut pari kertaa Willansin podcasteja ja silti en tiennyt tämän olevan joku suuri Facebook-juttu (terkkuja tynnyristä). Hupaisa kirja, loppupuolella jutut alkoi ehkä toistamaan itseään: sauna sitä, sauna tätä, kylmä ilma, lumi, jää. Hyvin kliseinen, osa jutuista osuu ja uppoaa.

"Finland must be the only country in the world where people celebrate Independence Day by watching other people party. As if this weren't agonizing enough, the spectacle begins by broadcasting the painfully slow advance of a 1500-people-long queue." 


    Teos: Aikuisuus on myytti
Sarja: Sarah's Scribbles #1 
Alkuperäinen nimi: Adulthood Is a Myth 
Kirjailija: Sarah Andersen
Suomentaja: Aura Nurmi
Sivumäärä: 110
Kustantaja: Sammakko
Mistä: kirjasto

"Oletko ihan päällikkö ja spessu tyyppi? Ovatko verkostoitumistilaisuudet ihania mahdollisuuksia edistää uraasi? Onko aikuisuus jännittävä haaste, johon koet olevasi hyvin valmistautunut? Tämä kirja ei ole sinua varten. Tämä kirja on meille muille. Oheisissa sarjakuvissa tuhlataan koko kaunis viikonloppu pyörimällä netissä, tuskaillaan komistuksen kanssa käsikkäin kulkemisen sietämättömiä vaikeuksia, haaveillaan päivät pitkät hetkestä, jolloin pääsee kotiin jatkamaan pyjamahengailua, ja aprikoidaan, milloinkohan se paljon puhuttu aikuisuus mahtaa alkaa. Tiedossa on siis tunnontarkkaa dokumentointia nuoren aikuisen elämään liittyvistä kauhuista ja kiusallisista tilanteista." 

Olipas hauska, ja ah ha haha ha ha haaa - niin pelottavan osuva pläjäys suoraan kasvoihin. Juuri kun olen tässä tuskastellut muutaman kuukauden tulevaisuuteni kanssa, haaveillut siitä että voisin vain löhötä kotona työkseni ja katsella vaikka telkkaria, tulee tämä, ja saa mut hörähtelemään omalle käytökselleni. Mutta kiitos tämän - tajusin etten ehkä olekaan toivoton tapaus, ja vaikka olisinkin, en suinkaan ole yksin! ❤ 

    Teos: Tšernobylista nousee rukous
Alkuperäinen nimi: Tšernobylskaja molitva. Hronika buduštšego
Kirjailija: Svetlana Aleksijevitš
Suomentaja: Marja-Leena Jaakkola
Sivumäärä: 398
Kustantaja: Tammi
Mistä: kirjasto

"Illalla parvekkeet olivat täynnä ihmisiä, ja ne joilla ei ollut omaa parveketta, menivät ystävien tai tuttavien luo. Asuimme yhdeksännessä kerroksessa, josta näki pitkälle, jopa kolmen kilometrin päähän. Jotta lapset näkisivät paremmin, vanhemmat nostivat heidät syliinsä: Katso! Ja paina mieleesi! Jotkut olivat tulleet autolla tai polkupyörällä kymmenien kilometrien takaa. Emme tienneet, että kuolema voi olla niin kaunis."

Tämä kirja on ollut aiheensa vuoksi mun lukulistalla todella pitkään. Tšernobyl on kaikessa kamaluudessaan erittäin kiehtova juttu, ja haluaisin tietää siitä vieläkin enemmän. Jos teillä on suositella jotain hyviä kirjoja, dokumentteja tai ihan vaan jotain nettisivuja - niin vinkatkaa! 

Kirja lähti tosi hitaasti mutta vahvasti käyntiin, oli jotenkin rankkaa luettavaa niin aiheensa puolesta kuin muutenkin. Ehkä se oli taas tuo Nobel -merkintä kannessa joka vaikeutti tämän lukemista, ja odotukset oli myös aika korkealla sen vuoksi. Tästä saa kuitenkin varmasti paljon irti jos aihe kiinnostaa tai on yhtään lukenut juttuja siitä mitä on tapahtunut. Tai lähinnä siitä millaisen kuvan media on antanut koko onnettomuudesta ja mitä se on todellisuudessa sitten ollut. 


    


MINIARVIOITA 1
MINIARVIOITA 2

2 kommenttia:

  1. Hauska sattuma kun juuri toissapäivänä julkaisin postauksen missä puhuin tuosta Tsernobylista nousee rukous! Kun todella harvoin olen edes lukenut samoja kirjoja joista kirjoitat. :D

    VastaaPoista