20.3.2018

Rupi Kaur: Maitoa ja hunajaa

"Feministiseksi ja voimauttavaksi kutsuttu kokoelma Maitoa ja hunajaa -esikoisrunokokoelma on konkretisoitunut Rupi Kaurin Instagram- ja Twitter-suosion perinteisillä kirjamarkkinoilla. Kaur kokosi teoksen nettilukijoidensa pyynnöstä. Kirja ilmestyi omakustanteena vuonna 2014, ja on sittemmin käännetty kymmenille kielille. Teos käännöksineen on myynyt maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita."

Teos: Maitoa ja hunajaa
Alkuperäinen nimi: milk and honey
Kirjailija: Rupi Kaur

Suomentaja: Riikka Majanen
Sivumäärä: 208
Kustantaja: Sammakko
Mistä: kirjasto


Olen lukenut tämän vuoden puolella jo kaksi runokirjaa, joista ensimmäinen oli Itke minulle taivas, joka ei ollut mun pala kakkua, mutta voi että, kuinka hunajaa tämä olikaan! 

Aloitetaan kuvituksesta, joka sopi tähän teokseen kuin nenä päähän. Yksinkertainen ja herkkä kuvitus toi runoihin niin paljon lisää. Pari niistä oli niin kivoja, että voisin vaikka tatuoida ne ihooni. Ehken kuitenkaan, mutta ajatuksen tasolla ehdottomasti. Lempparit löytyy sivuilta 123, 139 ja 171! 

En voi samaistua jokaisen runoon, mutta ne antaa voimaa ja toivoa, uskoa hyvyyteen sekä onnellisuuteen. Maitoa ja hunajaa oli aluksi surullista ja jollain tasolla jopa vaikeaa luettavaa, mutta loppua kohden valo palaa takaisin. Kirja on jaettu neljään eri osaan - satuttamiseen, rakastamiseen, hajoamiseen ja paranemiseen. 

Törmäsin Kaurin runoihin ensimmäistä kertaa Tumblrissa, kun pari vuotta sitten ihmiset tuntui villiintyvän tästä täysin ja postasivat kuvia kirjasta ympäri nettiä. Siitä lähtien mulla on ollut sellainen fiilis, ettei mua oikeastaan kiinnosta lukea tätä. Onneksi mieleni kuitenkin muuttui, ja nyt ollaan tässä. Tää on niin sellainen kirja, joka täytyy lukea ja kokea itse, sitten se iskee tai ei iske. 

"olemme kaikki syntyneet
niin kauniiksi

suurin tragediamme on
tulla vakuuttuneiksi
ettemme olekaan"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti