11.3.2018

MINIARVIOITA | osa kaksi

Teos: Itke minulle taivas
Kirjailija: Maiju Voutilainen 
Kuvitus: Hilla Semeri
Sivumäärä: 62
Kustantaja: Otava
Mistä: kirjasto

"Miten selviytyä, kun on niin rikki että jo hengittäminen sattuu? Kun alakulo valtaa mielen ja hajoaminen on lähellä? Kirjoittaja päästää lukijan ihonsa alle, pimeisiin ja kylmiin huoneisiin, joihin alkaa pikkuhiljaa virrata valoa ja lämpöä. Näissä sydänverellä kirjoitetuissa runoissa ja mietteissä on lohdutuksen voimaa. Jokainen meistä on arvokas."

Ääh. Nyt täytyy myöntää että kirjan aihe osuu hyvin lähelle omia kokemuksiani, ja pystyin samaistumaan suurimpaan osaan runoista. Tämä taisi olla myöskin elämäni ensimmäinen runokirja minkä luin alusta loppuun, ja olin kaukana omalta mukavuusalueeltani. En ole koskaan ymmärtänyt täysin runojen hienoutta - enkä ymmärrä vieläkään. Tästä tuli lähinnä mieleen Tumblr -postaukset ja osa runoista oli oikeasti vaan huonoja. Kuvitus on kyllä kaunis, kirjan kansi taas on inhottava. Tuntuu että olen hirveän kriittinen tätä kohtaan, mutta kannesta olisi kyllä voitu saada niin paljon kauniimpi. 


    


Teos: Vihan ja inhon internet
Kirjailija: Johanna Vehkoo
Kuvitus: Emmi Nieminen
Sivumäärä: 147
Kustantaja: Kosmos
Mistä: kirjasto

"Internet täyttyy toinen toistaan julmemmista äänistä. Seksismi, misogynia ja rasismi ovat jo arkipäivää sosiaalisessa mediassa ja jopa joidenkin poliitikkojen retoriikassa. Verkkovihan kohteeksi joutuvat tyypillisesti naisoletetut ja vähemmistöjen edustajat. Vihapuhetta oikeutetaan sananvapaudella, mutta sen vaikutus on päinvastainen: monet naiset pelkäävät ottaa kantaa mielipiteitä jyrkästi jakaviin aiheisiin."

Varastin tämän kirjastosta luettavaksi kun olin kuullut tästä niin paljon hyvää. Ihan ensimmäisenä järkytyin siitä kuinka hiton iso kirja voikaan olla. Sain just ja just tungettua tämän reppuuni, ja tätä oli myös koon puolesta vaikea lukea. Tärkeä teos tärkeästä aiheesta. Sisältö järkytti ja herätteli - kamalaa että tätä tapahtuu. Kamalaa että tämmöinen kirja on edes täytynyt tehdä, koska asioiden ei todellakaan pitäisi olla näin. Vaikuttava tekele, avaa silmiä ja auttaa ymmärtämään tilanteen vakavuuden. Ehdoton suositus! 


    


Teos: Popular Hits vol. I-III
Kirjailija: Hugleikur Dagsson
Sivumäärä: 208
Kustantaja: Atena
Mistä: oma kirjahylly

"Nyt kaikki Popular hits -helmet ovat yksissä kansissa. Tämän kirjan jälkeen lähes kaksisataa populaarimusiikin kauneinta kappaletta on ikuisiksi ajoiksi tahriutunut kuin Monica Lewinskyn mekko. Kirjassa on 60 aiemmin julkaisematonta strippiä." 

Hugleikurin kirjoista on kantautunut mun korviin hyvää palautetta. Ostin kun halvalla sain ja niin edelleen - eikä tämä ollut ihan niin hyvä kuin olisin kuvitellut. Olen tainnut aiemminkin mainita mun mustasta ja hiukan omituisesta huumorintajusta, ja kyllä osa jutuista iski, täytynee paljastaa. Osa vitseistä taisi mennä ohi, koska kaikkia biisejä en tunnistanut. Ihan hupaisa. Huomautuksena: vaikka kansien tekstit ovat suomennettu, kirjan sisältö on kuitenkin englanniksi. Hyvä tietenkin niin, eivät nämä vitsit suomennettuna olisi toiminutkaan. 

    


Teos: Saga - seitsemäs kirja
Alkuperäinen nimi: Saga vol 7
Kirjailija: Brian K. Vaughan
Suomentaja: Antti Koivumäki
Kuvitus: Fiona Staples
Sivumäärä: 152
Kustantaja: Like
Mistä: kirjasto

"Marko, Alana ja Hazel seuralaisineen päätyvät sodan runtelemalle komeetalle, jonka raunioista he löytävät niin uusia ystäviä kuin uusia vihollisiakin. Ennakkoluulot ja erimielisyydet uhkaavat sekalaista ryhmää, ja Alanan tuore raskaus tuo mutkia matkaan." 

Aiempien osien tapahtumat oli aivan kadonnut pääkopasta ja kesti tosi kauan päästä taas juttuun mukaan ja muistella kuka on kuka. Fiona Staples on jälleen kerran onnistunut kuvituksessa (ylläri!) ja jo senkin vuoksi tätä oli ilo lukea. Taitaa kuitenkin olla niin, että ensimmäiset osat ovat niitä parhaita - ja ennen tulevia osia täytyy kyllä lukaista nämä uudelleen läpi. Hyvä kirja kuitenkin - ja Saga ehdottomasti pitää edelleen sijoituksensa mun lemppareiden joukossa. 

    


Teos: Pehmolelutyttö
Kirjailija: Jukka Behm
Sivumäärä: 202
Kustantaja: WSOY
Mistä: kirjasto

"Emilialla on salaisuus, jonka hän kertoo vain pehmoleluilleen. Hän myy aikaansa miehille - tuntemattomille aikuisille miehille, jotka ihailevat hänen kuviaan netissä. Rahanteko tuntuu ällistyttävän helpolta. Emilian silmin raikkaan analyysin kohteeksi joutuvat niin oma perhe kuin kaveritkin, koko nykyhetki, jossa aikuiset koettavat olla nuoria ja nuoret aikuisia. Pikkuhiljaa Emilia sukeltaa yhä syvemmälle peliin, jossa kuvittelee olevansa vallankäyttäjä, kunnes on kadota itseltään."

Kirjoitustyyli ärsytti, ja oletin että tapahtumat olisi olleet rajumpia tai pahempia. Onhan kyseessä kyllä rankka aihe, joka ei valitettavasti ole edes fiktiota - koska tätä ja vielä pahempaa tapahtuu myös oikeasti. Kertojana toimii Emilia, 15-vuotias nuori, joka on saatu luotua yllättävän aidoksi tyypiksi. En tiedä onko mulla vaan joku ongelma, kun koko kirjassa ärsyynnyin eniten siitä että Emilia alkaa keräämään rahaa päästäkseen bändin keikalle - josta ei edes oikeasti pidä! On tullut luettua paljon kamalia asioita, olen varmaan joltain osin sen suhteen turtunut, ja siksi tämä jäi hieman laimeaksi. Lapset & nuoret -merkintä löytyy kannesta, eli kohderyhmälle varmasti oiva kirja.

    

MINIARVIOITA osa yksi täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti