17.3.2018

Jay Asher: Kolmetoista syytä

"Clay Jensen ei todellakaan halua kuunnella Hannah Bakerin tekemiä nauhoituksia. Hannah on kuollut, ja hänen salaisuutensa pitäisi haudata hänen mukanaan. Mutta sitten Hannahin ääni kertoo Claylle, että hänet mainitaan nauhoilla - ja että hän on jollakin tapaa syynä Hannahin kuolemaan. Läpi yön Clay kuuntelee. Hän seuraa Hannahin äänittämiä sanoja läpi pienen kotikaupunkinsa... ja se mitä hän löytää muuttaa hänen elämänsä lopullisesti."

Teos: Kolmetoista syytä
Alkuperäinen nimi: 13 Reasons Why
Kirjailija: Jay Asher

Suomentaja: Annika Eräpuro
Sivumäärä: 252
Kustantaja: Otava 
Mistä: kirjasto


Ajattelin sanoa että tämän lukeminen aiheutti kylmiä väreitä, ei suinkaan siksi että se olisi ollut hyvä, vaan siksi että se oli niin huono. Sen sanominen olisi kuitenkin valhetta, koska tämä ei aiheuttanut pettymyksen lisäksi yhtään mitään muuta. Lähes toivon, että tämä olisi kamaluudellaan mennyt vielä enemmän tunteisiin jotta olisin voinut tuntea edes jotain. Jotain muutakin siis kuin minimaalista ärsyyntymistä typeriin hahmoihin. Minimaalista siksi, ettei jaksanut kiinnostaa. 

Pahinta tästä tekee se, ettei mulla ollut tämän suhteen edes korkeat odotukset. Se on yllättävää, kun yleensä olen aina täysillä mukana kaikissa teinihömpötyksissä, varsinkin jos niistä on vielä tehty tv-sarja! Entistä kamalempaa tästä tekee se, että itse tv-sarja kaikesta hypetyksestä huolimatta oli niin tylsä ja surkea, että sain katsottua sitä vaivaisen 4 jakson verran - enkä tule ikinä saamaan niitä neljää tuntia elämästäni takaisin. Ja ne 4 menetettyä tuntia vaivaa mua eniten. Kyseenalaistan myös sen, miksi ihmeessä tästä on tulossa toinen tuotantokausi!! 


"Toivon että olet valmis, koska aion kertoa sinulle elämäntarinani. Tarkemmin sanottuna sen, miksi elämäni päättyi. Ja jos kuuntelet näitä kasetteja, sinä olet yksi syy siihen."


Huomasin odottavani koko kirjan ajan jotain suurta käännettä, jotain todella kamalaa ja järkyttävää, eikä sitä tullut. 252 sivua tasapaksua lätinää, josta en saa kiinni, enkä ymmärrä miksi ihmiset ovat pitäneet tästä niin paljon. 

Ärsyttävin tyyppi -palkinto menee tattadadadaaa Hannah Bakerille, joka hurjasta elämäntarinasta huolimatta on tylsä hahmo, enkä vieläkään tajua miksi hänen piti jättää jälkeensä laatikollinen kasetteja. Mitäänsanomattomin -palkinto voidaankin ojentaa suoraan itse Clay Jensenille, koska en keksi mitään muutakaan sanaa kuvaamaan häntä. Sekin kertoo luultavasti jo jotain. 

Justin, Alex, Jessica, Tyler, Courtney - nauhojen 5 ekaa ihmistä, voi huoh. Oikeastaan voi huoh myös kaikille muille hahmoille (paitsi Tonylle, ainoa hitusenkin kiinnostava), mutten viitsi spoilata jokaista syypäätä siihen miksi Hannah teki mitä teki. 

11 kommenttia:

 1. Mukavaa että jolla kulla toisellakin oli samanlaisia fiiliksiä kuin itsellänikin kirjan jälkeen. Kirja oli itselle ainakin pieni pettymys ja odotin loppuun asti että tapahtuisi jokin suuri käänne, joka pistäisi pakan sekaisin. Kirjassa käydään myös turhan nopeaa asiat läpi, niin tarina jäi vain pintaraapaisuksi. Kirjalla on koskettava sanoma mutta toteutus oli vain kehno :/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! On kuitenkin kyse vakavasta aiheesta, ja tää näkökulma olis voinut toimia tosi hyvin, jos tän toteutus olisi ollut edes hitusen parempi.

   Poista
  2. Ja tv-sarjana tämä tuntui vieläkin huonommalta.

   Poista
 2. Mun piti tää kerran lukee mut en jaksanu kymmentä sivua pidemmälle.. Jäi vähän vaivaamaan kun en ehtinyt lukea pidemmälle, mutta luettuani tän sun arvion niin ei enää vaivaa:D Ei tarvitse uudelleen lainata kirjastosta haha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaaa, voin kertoa että et oikeasti menetä yhtään mitään! :D

   Poista
 3. Sullako ei yhtään haittaa että olet kuluttanut elämästäsi ainakin 120 tuntia true bloodin katsomiseen? Ymmärtääkseni olet katsonut ne jopa kahdesti, pöh sanon minä!

  VastaaPoista
 4. Luin tämän kirjan aikoinaan vuosia sitten, kun se ensimmäisen kerran suomennettiin eikä pahempaa muistijälkeä jäänyt siitä. TV-sarjankin katsoin läpi - en kyllä ymmärrä, miksi toinen kausi on tulossa, mitä annettavaa sillä on?

  Minusta perusidealtaan koko kirja on täysin väärä. Vaikka päähenkilön ympärillä olevat ihmiset tekivät hänelle kauheuksia (en tarkoita missään nimessä puolustaa heitä ja he ovatkin vastuussa vääristä teoistaan), ei toisia ihmisiä voi silti syyttää omista itsemurha-aikeistaan. Mietin, kuinkakohan vahingollisesti tämä kirja on vaikuttanut itsemurhaa harkitseviin nuoriin tai niihin nuoriin, jotka ovat saaneet kuulla olevansa syypäitä toisen ihmisen itsemurha-aikeisiin. Minusta on väärin näyttää esimerkkiä että toisen harteille voi vierittää oman itsemurhansa. Saatan kuulostaa julmalta, mutta lopulta jokainen tekee itse ratkaisunsa. Toivottavasti apua saisi enemmän epätoivoisissa tilanteissa ja se on ehkä ainoa asia, missä kirja toimii - osoituksena että avun pitäisi olla paljon helpommin saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon täysin samaa mieltä! Eniten mua myös vaivasi tuo kuinka Hannah laittoi tekonsa muiden syyksi, oikeastaan ihan sama kuinka muut on loukannut tai satuttanut, on se silti epäreilua.

   Minä elin ihan siinä uskossa että tästä tulisi ainoastaan se yksi tuotantokausi, kunnes Netflix ilmoitti että jatkoa on tulossa. Kiinnostaa kyllä mitä se voisi pitää sisällään, mutta en usko ainakaan ihan heti palaavani edes tuohon ensimmäiseen kauteen - on tarjolla niin paljon hyvääkin katsottavaa! :D

   Poista
 5. Tää kirja oli kyllä mullekin suuri pettymys silloin vuosi sitten, kun tämän luin :/ Sarjasta kyllä tykkäsin! Täytyy kyllä myöntää, että mäkään en ymmärrä sitä, miksi sarjasta tulee toinen tuotantokausi, koska mun mielestä tuo sarja olisi ollut hyvä jättää vain tuohon yhteen kauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka en ole edes katsonut sitä ensimmäistä kautta, uskallan silti myös kyseenalaistaa tuon toisen kauden tarpeellisuuden :D En yhtään näe mitä uutta se vois tuoda mukanaan, jos ensimmäiselle kaudelle saatiin kaikki kirjan tapahtumat (joita ei tosissaan montaa ollut...).

   Poista