20.2.2018

Zoe Sugg: Girl Online

"Pennyllä on salaisuus. Hän kirjoittaa blogia nimimerkillä Girl Online. Blogissaan Penny purkaa sydäntään ja kertoo omasta elämästään: ihastuksesta väärään poikaan, kaverihuolista, omasta kreisistä perheestään - hän pystyy nimettömänä kertomaan jopa paniikkihäiriökohtauksistaan. Blogi on hänelle kuin toinen koti.

Vanhempiensa työkeikan siivellä Penny pääsee matkustamaan New Yorkiin, missä hän kohtaa Noahin, suloisen rokkaripojan. Pian Penny tajuaa olevansa rakastunut korviaan myöten - ja jokainen hurmaantumisen askel kirjautuu hänen blogiinsa. Mutta myös Noahilla on salaisuus..."

Teos: Girl Online
Sarja: Girl Online #1
Kirjailija: Zoe Sugg
Suomentaja: Inka Parpola
Sivumäärä: 430
Kustantaja: WSOY
Mistä: oma kirjahylly


Lähdin lukemaan tätä kirjaa ihan puhtaasti siitä syystä, että olin kiinnostunut mitä Zoella on saanut aikaan. En myöskään ole perehtynyt siihen kuinka paljon tekstistä on oikeasti Zoen omaa käsialaa, ja kuinka paljon Sioban Curham on kirjoittanut. Onko Curham kenties kirjoittanut kaiken, vai miten asiat on oikeasti mennyt. Jos joku tietää tästä jotain, kommenttikenttä on avoin ja lueskelen mielelläni taustoja kirjan takaa.

Girl Online oli söpö tarina, mutta monella tapaa kömpelö. En tiedä voiko siitä syyttää käännöstä, vai onko alkuperäinen teksti ollut yhtä jäykkää. Uskon tämän toimivan alkuperäisellä kielellä paremmin, osa suomennetuista sanoista aiheutti lievää kiusallisuutta. Juonellisesti en edes odottanut tältä mitään, mutta silti se sai pettymään. Eniten ihmettelin miten Pennyn blogi on voinut saavuttaa niin suoren suosion, kun blogitekstit oli keskimäärin muutaman rivin pituisia ja suoraan sanottuna huonoja. Noh, netti on kummallinen paikka, jossa kaikki tuntuu olevan mahdollista. 

Päähenkilö Penny vuodattaa kaiken blogiinsa - mikä sai mut ärsyyntymään niiiiiiin monta kertaa. Varsinkin Noahin tullessa kuvioihin Penny avautuu tuhansille ihmisille rakkaudesta ensisilmäyksellä ja kertoo Noahin henkilökohtaisia asioita netissä. Ei kai kukaan voi olla niin sinisilmäinen ettei tajua kaiken sen leviävän käsiin jossain vaiheessa? Vai voiko? Minusta muutenkin tuntuu että netissä on oikeasti vaikea pysyä täysin anonyyminä, joten oli vaan ajan kysymys milloin Girl Online -blogin pitäjän oikea henkilöllisyys paljastuu. Penny kirjoittaa myöskin kokemistaan paniikkikohtauksista, ja näin paniikkihäiriöstä itsekin kärsineenä sekin tuntui naurettavalta. Kenenkään kokemuksia ei todellakaan ole tarkoitus vähätellä, mutta automaattisesti täysin tahtomattani rinnastin kyseisen asian omaan elämääni ja siitä syystä paniikkikohtausten kuvailu (varsinkin siellä P:n blogin puolella) oli äärettömän heppoista. 

Goodreadsin puolella arvioin kirjan kolmella tähdellä, mikä ei siis todellakaan ole huono. Kepeää luettavaa, ja koen että sellaiseksi tämä on myös tarkoitettu. Hyviä ja pieniä söpöjä asioita siellä täällä, niiden joukossa muutama vakavampi juttu (paniikkikohtaukset, nettikiusaaminen jne) mutta niihin ei kuitenkaan jäädä jumiin eikä niitä puida liikaa, joka olisi taas voinut tehdä tästä raskaan luettavan. Nuorille suunnatuissa kirjoissa positiivisuus ja onnellisuus on mielestäni tärkeässä osassa, mutta on hyvä myös näyttää se, ettei kaikki ole aina ruusuilla tanssimista. Raskaampien asioiden käsittelemiseen on aikansa ja paikkansa, tähän teokseen se ei vaan yksinkertaisesti olisi sopinut. 


2 kommenttia:

  1. Mä luin tämän kirjan joskus viime vuoden puolella ja olihan se ihan hyvä joo, mutta ei kuitenkaan niin hyvä, että olisin innostunut lukemaan muita osia :/ Ehkä muhunkin vaikutti eniten vähän kömpelö suomennos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole vieläkään oppinut siihen että voisin jättää jotain kirjasarjoja kesken. Tosin muutamia löytyy joita työnnän sivuun ajatellen "kyllä mä vielä joskus", mutta todellisuudessa toivon vaan niiden katoavan kuin tuhka tuuleen mun hyllystä :D Tähän löytyy se toinen osa myös, eiköhän se jossain välissä tule kyllä luetuksi, mutta mainiota etten ole ainoa joka ei tästä erityisemmin välittänyt! Ehkä tämä sopii mua nuoremmille paremmin :D

      Poista