14.1.2018

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet

"Australialaisen Pirriween alakoulun vanhempien illanvietto alkaa riehakkaasti. Vaaleanpunaiset drinkit menevät isien ja äitien päähän kuin raketti. Ja sitten alkaakin kunnon käsirysy, joka päätyy mystiseen kuolemaan. Kuka tappoi ja kenet vai tappoiko ollenkaan?

Mustia valkeita valheita on herkullisella satiirilla höystetty tarina keskiluokkaisten ihmisten salaisuuksista, valheista ja kielletyistä tunteista. Se on myös röyhkeän epäperinteinen murhamysteeri ja mainion tarkkanäköinen kuvaus kolmen hyvin erilaisen naisen ystävyydestä."

Teos: Mustat valkeat valheet
Alkuperäinen nimi: Big Little Lies
Kirjailija: Liane Moriarty

Suomentaja: Helene Bützow
Sivumäärä: 447
Kustantaja: WSOY
Mistä: oma kirjahylly


Voi Liane minkä teit. Aloin lukemaan kyseistä kirjaa jo kuukausia, kuukausia sitten, mutta se ei sillon iskenyt yhtään ja päätin jättää sen myöhemmälle. Hyvä että tein niin, koska nyt tartuttuani uudestaan tähän - oli oikea fiilis, oikea tunnelma, oikea hetki - ja tämä kirja oli mahtava.

En kokenut olevani millään tasolla oikeaa kohderyhmää, kun kirja käytännössä pyörii koulun ympärillä ja lapsiperheen arjessa, ja suurin osa päähenkilöistä olivat mua tuplasti vanhempia. En siis kokenut kovinkaan samaistuvani henkilöihin (tai lähinnä en samaistunut heidän ongelmiin), mutta siitä huolimatta tarina imaisi mut mukaan enkä voinut laskea kirjaa käsistäni.


"Tämä ei ole sirkus. Tämä on murhatutkimus."


Kirjan alussa on tapahtunut rikos. Tarkemmin sanottuna murha. Jo ensimmäisen luvun aikana rikosylikonstaapeli Adrian haastattelee paikalla olleita ihmisiä, mutta lukijalle jää arvattavaksi että mitä on tapahtunut, mistä syystä, ja kuka on kuollut? Aikaa on käytetty hienosti hyväksi, ja toisessa luvussa ampaistaan 6 kuukautta menneisyyteen. Mulla tuli itselläni heti mieleen tästä asettelusta tv-sarja How to Get Away with Murder, jossa alussa näytetään osittain mitä on tapahtunut, sen jälkeen näytetään mitkä asiat ovat johtaneet siihen, ja sitten lopuksi kerrotaan mitä oikeasti on käynyt ja miksi. Tämä toi myös mieleeni Täydelliset naiset, jossa perheet ylläpitää kulissia täydellisestä perheestä ja elämästä, ja heidän arki on täynnä valkoisia valheita sekä salaisuuksia.

Hyvät henkilöhahmot, onnistuneet sellaiset. Madeline, Celeste ja Jane ovat kaikki täysin erilaisia naisia, joita yhdistää kuitenkin tietyt asiat ja he pitävät toistensa puolia loppuun saakka. Janen poika Ziggy nousi lempparikseni heti alusta. Kirja päästi kurkkaamaan "kulissien" taakse, ja näytti ettei rikkaudet takaa täydellistä elämää. Kirjassa käsiteltiin myös vakavia aiheita jotka koskettaa, ellei jopa järkytä.

Pidin myös erityisen paljon Lianen tavasta kirjoittaa ja kuvailla asioita. Tarina etenee sujuvasti, pitää mielenkiinnon yllä ja siihen on helppo upota mukaan. Lumouduin tästä niin paljon, etten malta odottaa millon pääsen katsomaan tästä tehdyn tv-sarjan Big Little Lies - joka juuri voitti mm. Golden Globen. Täytyy ehdottomasti myös tutustua Lianen muuhun tuotantoon!


4 kommenttia:

 1. Siis mä oon jotenkin aivan täysin onnistunut ohittamaan tämän kirjan. Oon kyllä kuullut tosta tv-sarjasta, mutta kirja jäänyt unholaan. Nyt sait mut kyllä kiinnostumaan tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääks, nyt äkkiä lukemaan tämä!! Oon meinannut monesti jo tämän vuoden puolella pistää tuon sarjan tilaukseen - mutta oon malttanut mieleni! D:

   Poista
 2. En minäkään varsinaisesti kohderyhmää ole, mutta kirja imaisi suurella voimalla mukaansa ja on varmaan yksi lempikirjoistani tällä hetkellä. Muutkin Moriartyn kirjat ovat hyviä (kannattaa siis lukea), mutta tämä on säilynyt ykkösenä ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli kyllä tosi hyvä! Täytyy kyllä tutustua niihin muihinkin kirjoihin, eivät voi olla huonoja. :D

   Poista