22.12.2017

Cassandra Clare: Luukaupunki

"15-vuotias Clary Fray joutuu outojen tapahtumien todistajaksi, kun nuori poika surmataan newyourkilaisella klubilla. clary huomaa näkevänsä asioita, joita muut eivät näe - ei edes hänen paras ystävänsä Simon. 
  
Kun sitten Claryn äiti katoaa mystisesti, alkaa tapahtua. Clary tutustuu varjometsästäjiin, jotka hallitsevat yliluonnollisten olentojen maailmaa New Yorkin arkitodellisuuden laitamilla: maallikoilta näkymättömissä elävät, juhlivat ja taistelevat haltijat, vampyyrit ja ihmissudet.
  
Häikäisevän komea ja ylimielinen nuori varjometsästäjä jace Wayland oppaanaan Clary sukeltaa alamaailmaan etsimään äitiään ja Muutoksien maljaa, yhtä kolmesta voimaesineestä, jonka joutuminen vääriin käsiin olisi kohtalokasta. Samalla hän saa tietää itsestään ja äidistään asioita, jotka muuttavat hänen elämänsä lopullisesti..."

Teos: Luukaupunki, Varjojen kaupungit #1 
Alkuperäinen nimi: City of Bones
Kirjailija: Cassandra Clare

Suomentaja: Terhi Leskinen
Sivumäärä: 443
Kustantaja: Otava
Mistä: oma kirjahylly


Tämä kirja on roikkunut luettavien listalla ihan luvattoman kauan, enkä ole saanut hankittua tätä hyllyyn odottelemaan sopivaa hetkeä. Bongasin joskus tästä tehdyt yhteisniteet, ja tiesin että ne mun on pakko saada. Black Friday tuli ja näpyttelin tilauksen menemään. Ostin siis koko sarjan kerralla, sinällään aika riski veto, mutta menkööt. 

Olen kuullut tästä todella paljon eri mielipiteitä ja halusin ehdottomasti päästä lukemaan että mistä oikein on kyse. Yllätyin kuinka paljon oikeasti pidin tästä. Mun on yleensä vaikea tarttua fantasiakirjoihin vaikka niitä rakastankin, koska kokonaan uuden maailman käsittäminen ja kuvitteleminen voi olla vaikeaa. Olen kyllä täysin sitä mieltä että jos kirjan maailma ei avaudu tai sinne ei pääse täysillä mukaan - on sama lopettaa sen kirjan lukeminen. Kun hyvä kirja osuu kohdalle, ei maailman kuvittelemisen suhteen tarvitse käyttää yhtään ylimääräistä aikaa, vaan kaikki tulee täysin luonnostaan. 

Varjometsästäjien ympärille luotu maailma oli onnistunut ja viihdyin kirjan parissa. En edes aiemmin tajunnut kuinka paljon erilaisia olentoja yhdestä kirjasta voisi löytyä, kun yleensä pysytään aika tarkasti tietyn aiheen keskellä (kuten vampyyrit, ihmissudet, enkelit), mutta tästä löytyy kaikkea. Teksti on sujuvaa, vaikkakin paikoin hieman kömpelöä - tästä pitäisi varmaan syyttää käännöstä. 

"Poika ei itkenyt enää koskaan eikä hän milloinkaan unohtanut, mitä oli oppinut: että rakastaminen on tuhoamista ja että tullessaan rakastetuksi tulee tuhotuksi."

Onhan sitä ennenkin törmätty sinisilmäsiin hahmoihin, mutta Clary taitaa kuitenkin napata siitä palkinnon itselleen. Turhauttavaa, että hyvin selkeitä asioita tapahtui hänen silmien alla, mutta hänellä ei ollut mitään käsitystä niistä. Tosin kirjan loppupuolella hän tuntui tiedostavan asian itsekin pohtiessaan etteikö oikeasti ymmärrä, vai eikö hän halua ymmärtää. Aasinsillalla siihen, että kirja on erittäin ennalta-arvattava (tosin yksi asia yllätti, lukeneet tietävät) ja esimerkiksi Claryn oikea isä oli alusta asti mielestäni erittäin selkeä, mutta Clary yllättyi tiedosta niin paljon, että mun oli pakko tarkistaa eikö sitä asiaa muka aiemmin ole kerrottu. 

Kirja on myös yllättävän hauska (tai mun huumorintaju on jotenkin kierossa) ja kukaan ei varmaan ylläty jos sanon lempihahmokseni Jacen? Hän on omalla tavallaan ihastuttava, huvittava - mutta myös hitusen ärsyttävä. Jace on ihanan pirullinen hahmo, ja se nyt onkin suurin syy minkä takia siitä pidin. 

Jään innolla odottamaan mitä seuraavat osat tuo tullessaan. Olen kuullut että sarja huononisi puolessa välin, ja viimeiset osat taas olisivat vahvoja ja erittäin hyviä. Pieni epäilys löytyy mitä mahdollisesti saattaisi tulla tapahtumaan, ja toivon että edes osa kuvitelmistani kävisi toteen.


2 kommenttia:

 1. Itse en ole vieläkään saanut aikaiseksi lukea tätä sarjaa. Pitäisi varmaan tarttua ekaan osaan ensi vuoden puolella. Kirjasta oli kiva kuulla omia mietteitäsi, sillä sarja tosiaan tuntuu jakavan mielipiteitä. Ihan kiva kuulla ettei ainakaan alku ole niin huono kuin olen kuvutellut.

  Hyviä Jouluja sinulle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä ehdottomasti lukea tää jos vähänki kiinnostaa! Hieman pelotti itsellänikin alkaa lukemaan tätä, kun tuntuu että ihmiset ovat joko rakastaneet tai vihanneet tätä.

   Vastaan taas myöhässä, mutta kiitos samoin!! :-)

   Poista