13.11.2017

Don DeLillo: Cosmopolis

"Yhden päivän aikana yhdellä Manhattanin kadulla tapahtuva Cosmopolis on ainutlaatuinen ja unohtumaton romaani, jossa kiteytyy se mikä on ajassamme olennaisinta."

Teos: Cosmopolis
Alkuperäinen nimi: Cosmopolis
Kirjailija: Don DeLillo

Suomentaja: Helene Bützow
Sivumäärä: 235
Kustantaja: Tammi
Mistä: kirjasto


Olen kuullut äärettömän paljon hyvää DeLillon tuotannosta, mutten koskaan ole kiinnostunut niin paljon että viitsisin niitä alkaa lukemaan. Helmet -haasteeseen yhdenpäivänromaania etsiskellessäni törmäsin tähän, ja totesin että ehkä nyt on aika.

"28-vuotias Eric Packer lähtee 104 miljoonan dollarin kattohuoneistostaan ja asettuu ylellisesti varustettuun valkoiseen limusiiniinsa. Tänä huhtikuun päivänä vuonna 2000 hänellä on edessään kaksi tehtävää: käydä toivotonta kauppaa jenillä ja leikkauttaa tukkansa toisella puolen kaupunkia."

Cosmopolis oli erittäin mielenkiintoinen, omalla tavallaan myös erittäin kummallinen. En meinannut millään päästä kirjaan mukaan, toisessa hetkessä ajattelin tämän olevan älykäs teos, ja sitten taas tipahdin kärryiltä niin että mätkähti. Ehkä se on siinä, että tämä oli aivan liian syvällisen nerokas mun luettavaksi, koska lopulta päädyin siihen tulokseen etten ymmärtänyt mitään. Virnistin kirjan viimeisillä sivuilla nerokkuudelle ja jäin silti istuskelemaan sängylleni kysymysmerkki pään päällä.

Täytyy ehdottomasti katsoa tästä tehty elokuva ja toivoa että se avaisi tätä piinaavan pitkää automatkaa edes vähän enemmän.


"On kuolleita tähtiä jotka loistavat yhtä, koska niiden valo on jäänyt ajan vangiksi. 
Missä minä olen tässä valossa, jota ei oikeastaan ole olemassa?"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti