18.10.2017

R. J. Palacio: Ihme

"August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja se pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverit uskomaan sen? IHME on kertomus Auggien urheudesta ja uteliaasta asenteesta sekä rohkaiseva tarina ennakkoluulojen kohtaamisesta."

Teos: Ihme
Alkuperäinen nimi: Wonder
Kirjailija: R. J. Palacio

Suomentaja: Inka Parpola
Sivumäärä: 336
Kustantaja: WSOY

Mistä: oma kirjahylly

Minä taisin ensimmäisen kerran törmätä tähän Palacion esikoisteokseen booktubessa ylistyskommenttien ympäröimänä. Kun näin että tästä tulee suomennettu versio, tiesin heti sillä sekunnilla että tämä kirja mun täytyy saada. 

Odotin kirjalta paljon, siis oikeasti todella paljon. En ollut lukenut tästä mitään huonoa, ja jopa GOODREADSISSA lähes 400 tuhatta ihmistä on pisteyttänyt tämän kirjan, joista 49% on antanut tälle kirjalle 5 tähteä. Mutta tiedättekös mitä? Niin minäkin annoin. Täydet viisi tähteä.

"Luulen, että ainoa ihminen koko maailmassa, 
joka tajuaa miten tavallinen minä olen, olen minä itse."

Sitä harvoin törmää kirjaan joka koskettaa. Koskettaa sellaisella tavalla, jota on vaikea kuvailla. Aluksi sitä on hieman surullinen, tuntee pienoista vihaa, mutta sitten kaiken sen haikeuden keskeltä löytää iloa ja onnellisuutta. Kummallista, kuinka kymmenvuotias Auggie sulattaa sydämen kirjan sivujen läpi. 

Kiusaaminen ei tietenkään missään tilanteessa tai tapauksessa ole koskaan oikein, mutta tämä kirja näytti mulle vielä yhden uudenlaisen puolen kiusaamisesta. En usko että koulukiusaamisen vaikutusta elämään ymmärtää koskaan täysin ellei sitä koe itse. Joka kerta kuullessani tai lukiessani kiusaamisesta mut valtaa sama järkytys. Järkytys siitä, kuinka julmia ihmiset voi toisilleen olla. Joka ikinen kerta. 

Kirja lähtee käytiin Augustin kertomana, mutta ääneen pääsee myös Augustin sisko Via sekä muutama kaveri. Tarkoitus oli porautua vielä tarkemmin tapahtumien kulkuun, mutta paras ratkaisu taitaa olla se, että jokainen lukee ja kokee tämän itse. Niin vaikuttava teos, että olen aikalailla sanaton. 


"Ystävällisyys on niin kovin yksinkertainen asia. Niin kovin yksinkertainen. 
Kiltti, rohkaiseva sana silloin, kun sille on tarvetta. Ystävyyden teko. Nopea hymy."




Kirjasta tulossa elokuva 19.11.2017 (USA) / IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti