27.3.2017

Lauren Oliver: Delirium

"Tulevaisuuden yhteiskunnassa yksilön valinnat koulutuksesta harrastuksiin ovat tiukasti kontrolloituja, energia säädeltyä ja rakkaus, amor deliria nervosa, julistettu pandemiaan rinnastettavaksi vakavaksi sairaudeksi. Vaikutusten eliminoimiseksi on jo pitkään toteutettu kirurgista toimenpidettä, johon sekä miehet että naiset täysi-ikäisenä osallistuvat. Tuhoisat ääritunteet tasataan ja uusi harmonisempi maailma tarjoaa kaikille yhtämittaisemmat lähtökohdat onneen ja turvallisuuteen.

Omaa vuoroaan odottaa myös 17-vuotias Lena. Hän on nuoruudessaan menettänyt äitinsä tartunnalle, nähnyt taudin vaikutukset sisareensa ja oppinut läksynsä. Jos Lena on varovainen ja välttää virheitä, 95 päivän päästä vaara on hänen osaltaan ohi. Siksi yhteiskunnan ulkopuolelle pesiytynyt vastariintaliike ja kapinahenkinen Alex ovat kaikkea sitä mitä Lenan tulee välttää.

DELIRIUM – RAKKAUS ON HARHAA on vangitseva ja puhutteleva trilogian avausosa, joka nuorten päähenkilöidensä kautta tutkii sopeutumiskykymme rajoja maailmassa, jossa yksilö on yksinäisempi kuin koskaan ja rakastuminen rikoksista pahin."

Teos: Delirium, Delirium #1
Alkuperäinen nimi: Delirium

Kirjailija: Lauren Oliver
Sivumäärä: 351
Kustantaja: WSOY
Mistä minulle: cdon.com 

Arvosana: 
½

Mä luin Deliriumin ensimmäistä kertaa vuonna 2015 kun ostin sen Black Fridayn alennusmyynnistä. Silloin rakastuin heti, ja jäin harmittelemaan että miksi jälleen kerran piti pihistellä enkä suoraan voinut ostaa myös niitä trilogian viimeisiä osia. Yhtäkkiä koko sarja oli loppuunmyyty joka paikasta, ja sieltä mistä sitä löytyi - kappalehinta oli yli 30 euroa tai jäljellä oli pokkareita. Löysin kuin löysinkin parin vuoden etsinnän jälkeen torista oman ilmoitukseni kautta nämä osat, joten pääsin vihdoin ja viimein lukemaan tämän sarjan loppuun! 

Delirium on jotenkin hyvin erilainen verrattuna siihen millaisia kirjoja oon aiemmin lukenut. Ensimmäistä kertaa myös törmäsin siihen ajatukseen, että rakkaus – tai ylipäätänsä vahvat tunteet olisi sairaus. 

"Vaarallisimpia sairauksia ovat ne,
jotka saavat meidät uskomaan
että olemme terveitä."

En lämmennyt tälle nyt kuitenkaan ihan niin paljoa kuin aiemmin, mutta pidin tästä silti paljon. Omalla tavallaan tosi surullinen, toisaalta tosi kaunis. Jotenkin alkoi ärsyttämään ihan suunnattomasti se ihmisten sinisilmäisyys, se kuinka kaikki asiat vaan uskotaan eikä asioista uskalleta ottaa selvää tai edes ajatuksissaan olla eri mieltä. Se, että ihmiselle on pienestä lapsesta asti toitotettu sitä kuinka rakastaminen ja aidosti onnellinen elämä on väärin ja se on sairaus – tuntuu pahalta. Se, kuinka ihmiset ovat peloissaan jos erehtyvät nauramaan ääneen ja joutuvat elämään elämää joka on valmiiksi jonkun muun käsikirjoittama, on tietysti täysin väärin. Kaikki se mikä on meille nykyään normaalia, on kiellettyä. 

Nyt odotan innolla pääseväni lukemaan seuraavia osia ja pääsen kunnolla jännittämään että mitä tulee tapahtumaan! Tämä eka osa oli aika hyvin muistissa vielä, mutta nämä kaksi viimeistä osaa onkin sitten ihan uusia tuttavuuksia mulle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti