4. helmikuuta 2017

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

"Vuosi 1986. Eleanor ja Park tietävät, että ensirakkaus on harvoin ikuista. Silti he heittäytyvät sen vietäviksi. Tätä oli teinirakkaus ennen tekstiviestejä, Facebookia, Twitteriä, Instagramia ja Snapchatia.

Park luovii läpi lukuvuosien pitäen matalaa profiilia, kuunnellen Smithsiä ja vältellen ikätovereitaan. Sitten kouluun tulee uusi tyttö, Eleanor. Isokokoisesta, punatukkaisesta ja omituisesti pukeutuvasta tytöstä tulee välittömästi kiusaajien silmätikku. Kun Park huomaa Eleanorin lukevan salaa sarjakuvia, alkaa ystävyys. Hitaasti siitä kehittyy jotakin enemmän. Eleanor ja Park kertovat varovaisesti etenevän rakkaustarinansa vuorotellen, hersyvän dialogin kautta.

Eleanor & Park kertoo siitä, millaista on, kun perhe on rikkinäinen ja väkivallan uhka jatkuva. Se kertoo, millaista on, kun vanhat ystävät muuttuvat teini-iässä pahimmiksi vihamiehiksi. Se kertoo, millaista on, kun kaiken synkkyyden keskellä joku yhtäkkiä välittää ja haluaa pitää kädestä kiinni."

Teos: Eleanor & Park
Alkuperäinen nimi: Eleanor & Park
Kirjailija: Rainbow Rowell
Sivumäärä: 384
Kustantaja: Viisas elämä
Mistä minulle: Adlibris

Arvosana: 


Useamman vuoden Youtubesta kirjavloggaajia seuraillessa ei ole voinut välttyä tältä kirjalta. Tää on ollut mun pakko lukea listalla siitä lähtien kun sen ensimmäistä kertaa bongasin. Meinasin useampaan kertaan ostaa sen alkuperäisellä kielellä, kunnes kuulin suomennoksen olevan tulossa ja innostuin enemmän kuin pitkään aikaan. 

Mulla oli siis suuret odotukset tätä teosta kohtaan, ja täytyy myöntää ettei ne ihan täyttynyt. Kirja oli kyllä lähes täydellinen, mutta jälleen kerran se että odotin tämän olevan täydellinen, sai sen jäämään parin prosentin päähän täydellisyydestä. 

"Ajatus Parkin kanssa ulos lähtemisestä, julkisesti, 
oli vähän kuin harkitsisi kypärän riisumista avaruudessa."

Eleanor & Park oli ihanasti kirjoitettu, piti otteessaan niin hyvin että luin sen yhdeltä istumalta ja hymyilin useaan otteeseen. Se oli erilainen, erilaisista ihmisistä, erilaisella tarinalla ja lopputuloksella. Kirja oli nopeasti luettava kiitos lyhyiden lukujen. Vaikka suurimmaksi osaksi kirjasta jäi hyvä mieli, siinä käsiteltiin myös vaikeita asioita jotka oli jotenkin vaan niin aitoja, että ainoa mitä osasi toivoa oli se ettei kukaan joutuisi elämään perheessä, jossa joutuu pelkäämään seurauksia ihan arkipäiväisistä asioista. Perheväkivalta on valitettavasti kuitenkin ihan todellinen asia, ja siksi tämän lukeminen oli osittain niin rankkaa. Mutta kaikissa vaikeissa tilanteissa, toivottavasti jokaisella Eleanorilla on Parkin kaltaisia ihmisiä ympärillä. 


8 kommenttia:

 1. Minä niin tykkäsin tästä <3 Olen katsellut kirjablogeista innostuneena bloggauksia Rainbow Rowellin kirjoista, mutta kun en lue englanniksi... Onneksi nyt suomennettiin tämä kirja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi suomennettiin, täytyy myöntää etten varmaan olisi saanut tätä luettua englanniksi koskaan. Pitää toivoa että muitakin Rowellin kirjoja suomennettaisiin, vaikuttavat hyviltä! :)

   Poista
 2. Tämä on ollut mun lukulistalla jo pitkään, kun niin moni on kehunut. Aattelinkin, että saisikohan tällä lukuinnon palaamaan, tai uskaltaako edes kokeilla. Kun jos odotukset onkin liian korkeat ja sitten joutuu pettymään tai sitten tää mun lukujumi-olotila-mikälie laskeekin sitä lukukokemusta, enkä haluaisi oikein niinkään käyvän. Äh, vaikeeta.

  On muuten hankala olla tällaisella "lukutauolla" kun mulla on aina ollut joku kirja kesken, saan sitä sitten luettua tai en, mutta nyt kun ei oo tarkoituksellisesti mitään kesken niin on tosi outoa olla. Tavallaan tekis kovasti mieli lukea jotain, mutta sitten ei kuitenkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aina tuo sama ongelma, että yleensä odotan kirjalta liikoja ja vaikka se olisikin mahtava, petyn silti. Ja voin hyvin kuvitella kuinka vaikea tuo tilanne on! :D Joskus jos itsekin on vähän kauemmin lukematta, tulee sellainen fiilis että olisipa kiva lukea jotain, mutta kuitenkin jostain kumpuaa se "no meh" -olo.

   Jos lukufiilis iskee takaisin, voisin kuvitella että tällä kirjalla on helppo saada lukemisesta kiinni! Varsinkin juuri noiden lyhyiden lukujen ansiosta aika meni lähes siivillä :D

   Poista
 3. Tää on ollut mullakin lukulistalla jo pitkään :D Oon kuullut niin paljon kehuja, että pakkohan tää on lukea. Hyvä postaus! /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä jos joku kirja on saanut paljon hehkutuksia tyyliin kaikilta. Toivottavasti pidät! :) Ja kiitoksia paljon!

   Poista
 4. Ihastuin tähän kirjaan ja ajankuvaan. Tarina oli paljon enemmän kuin aluksi oletin. Se luotasi syvään nuoruuteen, kun kaikki ei helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yllätyin kans siitä että millainen tämä oikeasti oli. Mainio teos! :)

   Poista