9.9.2016

Ransom Riggs: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Tarina, jota et koskaan unohda. Aidot vintage-valokuvat heräävät eloon goottisävyisessä fantasiaromaanissa, joka vie lukijansa uskomattomaan seikkailuun: eriskummalliset orpolapset, salaperäinen saari, isoisän kummitusjutut ja historian kauhut nivoutuvat ainutlaatuiseksi kertomukseksi pelkojen voittamisesta.

Teos: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille
Alkuperäinen nimi: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Kirjailija: Ransom Riggs

Sivumäärä: 350
Kustantaja: Schildts & Söderströms
Mistä minulle: Tori.fi

Arvosana: 


Kirja, jota metsästin ympäri nettikauppoja ja kirppareita, ja lopulta löysin sen oman ostetaan -ilmoituksen avulla. Koska etsin kirjaa niin kauan, ja odotin sen lukemista innoissani, oli odotukset tottakai myös korkealla. Ennen tätä kirjaa olin just lukenut muutaman kirjan jotka oli älyttömän huonoja, pelkäsin siis etten pitäisi tästäkään. Toisin kävi, onneksi.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille kertoo nuoresta Jacobista, joka on saanut kuunnella isoisänsä Aben tarinoita eriskummallisista lapsista koko lapsuudensa ajan. Isoisä oli vanha, ja tarinat utopisia, eikä Jacob uskonut niitä - ennen kauheaa tragediaa jonka jälkeen hän alkoi ymmärtämään asioita ja isoisän puheet alkoi käymään toteen.

Kirjasta on ehkä annettu hieman väärä kuva ja itsekin odotin kauhua ja pelottavia hetkiä, vaikka tosiasiassa tätä kirjaa oli ilo lukea. Kirja oli myös ihanalla tavalla erikoinen, ja sivujen kuvat paransi tarinaa huomattavasti. Kirjaan oli lisätty myös esimerkiksi kirjeitä, ja siitä hetkestä asti kun sain tämän itselleni, olen pitänyt sitä kauneimpana kirjana mitä koskaan oon nähnyt. Se on niin erilainen muihin verrattuna. Ei pelottava, hieman kammottava, omalla tavalla ihana. Eriskummallinen.

"Olin joskus unelmoinut, että pääsisin pakoon tavallista 
elämääni. Mutta ei minun elämäni ollut koskaan ollut 
tavallista. En vain ollut ymmärtänyt sen epätavallisuutta."

Ransomin kirjoitustyyli kans iski muhun. Jotkut kirjat on pilattu liiallisella kuvailulla ja tekotaiteellisuudella, tätä ei. Oli myös hienoa, että karmivasta lähtökohdasta oli tehty lämmin ja helposti lähestyttävä tarina. Näkymätön poika, levitoiva tyttö, pieni lapsi hirviön suulla tai korpiksi muuttuva nainen kuulostaa uskomattomalta ja jopa pelottavalta, mutta silti jokainen henkilö oli ihana. Käytän jälleen liikaa "ihana" -sanaa, mutta en tiedä miten muuten kuvailla tätä.

Kirjasta on tehty myös elokuva, jonka katsomista en malta odottaa. Traileri ei kuitenkaan iskenyt mitenkään kovin syvälle, joten en odota elokuvalta ihan niin paljoa kuin kirjalta. Pitää tutkailla ja odotella hieman tuleeko kirjan jatko-osista suomennettuja versioita vai täytyykö hankkia ne englanniksi itselleni. Tämä ensimmäinen osa jäi sellaiseen kohtaan että "haluan-lukea-lisää", mutta ei kuitenkaan ole kategoriassa "pakko-lukea-lisää".

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille sai multa täydet viisi tähteä. Mietin hetken neljää tähteä, mutta pääsi tämä lempikirjojeni joukkoon - joten ansaitsee ihan täydet pisteet.


"Kauniissa ja surullisessa kuvassa kiteytyi kaikki 
se vähä, mitä heidän suhteestaan tiesin."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti