6.8.2016

Robert Galbraith: Silkkiäistoukka

Kun lontoolainen kirjailija Owen Quine katoaa, vaimo kutsuu paikalle yksityisetsivä Cormoran Striken. Tutkimuksissa käy pian selväksi, että miehen katoamiseen liittyy paljon enemmän kuin vaimo luulee. Kirjailija on juuri saanut valmiiksi romaanin, jossa hän maalaa ilkeän muotokuvan lähes kaikista tuntemistaan ihmisistä. Kirjan julkaiseminen tuhoaisi monen elämän. Kun Quine löytyy raa'asti murhattuna, Strikella on edessään kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuka on tämä säälimätön murhaaja, jonka kaltaista Strike ei ole koskaan ennen kohdannut?

Teos: Silkkiäistoukka, Cormoran Strike #2
Alkuperäinen nimi: The Silkworm
Kirjailija: Robert Galbraith (J. K. Rowling)
Sivumäärä: 459
Kustantaja: Otava
Mistä minulle: Suomalainen kirjakauppa

Arvosana:  

Silkkiäistoukka on yllättäviä käänteitä vilisevä rikosromaani, jota on mahdoton laskea käsistään. Se on toinen osa Robert Galbraithin ylistetyssä Cormoran Strikesta ja hänen apulaisestaan Robin Ellacottista kertovassa sarjassa. 

Luin sarjan ekan osan Käen kutsun about vuosi/kaks sitten, ja ihastuin kirjaan kovasti. Näin netissä ohimennen mainoksen J. K. Rowlingin salanimellä kirjoitetusta kirjasta, ja seuraavana päivänä bongasinkin sen Prismasta alle viidellä eurolla. Jo eka osa oli nerokas, ja tämä toinen osa ehkä vielä hitusen nerokkaampi. Jo siitä asti oon odottanut että pääsen lukemaan tämän kakkososan, ja nyt vihdoin - VIHDOIN se on luettuna. 


"...difficile est longum subito deponere amoren,
difficile est, uerum hoc qua lubet efficias...

Vaikea lannistaa pitkää rakkautta.
Vaikea on tehtävä tavalla tai toisella."


Jokaisen luetun sivun jälkeen koitin pohtia kuka mahdollinen murhaaja voisi olla. Rowling on kasannut tämän kirjan kasaan pienistä palasista, mitään yksityiskohtia unohtamatta. Siksi esimerkiksi murhaajaa en osannut itse arvata. Tapa miten päähenkilö Strike selvittää ja tutkii murhia, on vain yksinkertaisesti nerokas. Ja nyt en osaa enään käyttää tästä kirjasta muuta sanaa kuin nerokas. N e r o k a s. 

Ainut asia mikä jäi vaivaamaan lukukokemusta, on se etten osannut kuvitella minkä näköisiä Strike ja Robin voisi olla. Yleensä lukiessa kirjoja mulla on jonkin sortin käsitys siitä minkä näköiseksi kuvittelen hahmot, ja yleensä olen ajatellut tuota asiaa jo ennen kuin alan edes lukemaan mitään. Nyt olen lukenut kaksi kirjaa näistä hahmoista, enkä edelleenkään ole varma miltä he näyttävät. Toki Striken ulkonäköä on kuvailtu tarkemmin mielestäni kuin Robinin ulkonäköä. Robinin kuvailu on lähinnä Striken ajatuksia "kuinka hyvältä hän näyttikään" tai "Robin on kaunis". Voi olla että multa on mennyt tarkemmat kuvailut ihan sivu suun, tai hyvin todennäköistä on että olen kyllä lukenut ne ja jättänyt vaan asian huomiotta. 

Cormoran Strike -sarja ei kuitenkaan taida päästä ihan top kymppiin, mutta kyllä se ainakin top viidessäkympissä on! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti